Het belang van financiële flexibiliteit voor micro-ondernemers

Originele bron: ASN

“Ook ondernemers in lage-inkomenslanden hebben nu financiële flexibiliteit nodig”

De mondiale maatregelen tegen corona raken vooral de meest kwetsbare mensen in lage-inkomenslanden. Hun dagelijkse inkomen valt stil, terwijl ze geen financiële buffers hebben om op terug te vallen. Dat maakt het belang van microfinancieringsinstellingen groter dan ooit, zegt Sascha Noé, fondsmanager van het ASN-Novib Microkredietfonds.

Anielka Lucia Méndez is 31 jaar en woont samen met haar man en vier kinderen in Chinandega, Nicaragua. Anielka Lucia heeft meerdere inkomstenbronnen: ze verhuurt driewielers, verkoopt ijs en is kleermaker. Door de coronacrisis liepen haar inkomsten drastisch terug, maar ze zag haar naaimachine als een kans om mondkapjes te maken. Onlangs kreeg ze van Pro Mujer een lening voor een tweede naaimachine. Nu maakt ze samen met een vriend mondkapjes op bestelling en kan ze haar gezin blijven onderhouden.

Wat vertelt dit verhaal?

“Dit voorbeeld illustreert de flexibiliteit van onze eindklanten”, zegt Sascha Noé. “Ze zijn enorm innovatief, er moet immers elke dag brood op de plank komen. Dus als hun business niet meer rendeert, zoeken ze direct naar andere mogelijkheden. Als je taxi stilstaat tijdens een lockdown, ga je wat anders verzinnen. Bijvoorbeeld mango’s uit je tuin of zelfgemaakte baksel verkopen. Een kleine lening kan hierbij een flinke steun in de rug zijn, het geeft net dat beetje financiële flexibiliteit om iets nieuws op te starten. En dat is juist nu nodig.”

Klik voor meer informatie

scroll to top